Trinidad
Blijf op de hoogte en volg Ferry
01 Maart 2019 | Cuba, Trinidad
We vertrekken uit Cienfuegos, maar niet nadat we eerst naar het Historisch centrum zijn geweest. Dit centrum is het vierkante Parque Martí omgeven door een prachtige kathedraal, een statisch regeringsgebouw, het theater Tomas Terry en een Palacio. In dit paleis, Palacio Ferrer, zijn we geweest. Van buiten azuurblauw geschilderd en van binnen bewerkt met mooie ornamenten aan hoge plafonds. Je kunt er via een wenteltrap de toren beklimmen (10 personen op het eerste uitkijkpunt en maar 1 persoon in de nok) van waaruit je een goed uitzicht hebt over de hele stad. We lopen nog even over de Paseo del Prado, zeg maar de hoofdader door Cienfuegos en vervolgen onze reis richting Trinidad. Maar we leggen eerst aan bij Jardin Botánico. Een groot landgoed met meer dan 2000 verschillende plantensoorten, waaronder 300 palmen en enorme bamboebomen. Het is een van de grootste botanische tuinen van Latijns-Amerika. Deze tuinen zijn aangelegd door studenten van de Harvard universiteit in Amerika.
We naderen Trinidad na ongeveer 2 uur rijden.
My my my, wat hebben we onszelf toch weer aangedaan. Trinidad is een klein plaatsje en één van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. Onze app Maps.Me geeft aan dat onze casa van Gladys y Ariel vlak tegen het centrum aan ligt, op nog geen 100 mtr van Plaza Mayor. Maar denk nou niet dat we er zo gemakkelijk naar toe kunnen komen. De straatjes gaan licht omhoog en omlaag en ze zijn geplaveid met de welbekende keinderkupkes; zeg maar kiezelstenen. Geen enkel steentje ligt waterpas, kuilen groot en klein. We moeten stapvoets en zigzaggend door zowat elk straatje. Met mijn eigen auto had ik het niet aangedurfd, maar met deze Mercedes (van een ander) wel. Na het eerste straatje zouden mijn wielassen allang doormidden gebroken zijn. Ook deze survivaltocht overwinnen we. Iedere woning is een bezienswaardigheid op zich, allemaal in verschillende pastelkleuren. Hier heeft Cuba toch wel patent op. Het lijkt alsof we vele tijdperken terug zijn gegaan. Het tijdperk van Asterix en Obelix. Of, zoals we in de Netflix serie Outlander (before the Midlle Ages) hebben gezien. Paard en wagen met houten wielen is de lokale taxi.
Het hele autovrije centrum bestaat uit smalle straatjes en leuke woninkjes en op bijna elke hoek van de straat is wel iets te doen. We gaan snel naar de Plaza Mayor, want daar is een hotspot met sterke internetverbinding. Gauw contact zoeken met het thuisfront en om mijn blog bij te werken.
Gladys en Ariel (voor de duidelijkheid, Ariel is een stoere mannennaam en heeft niets met de Disneyfilm van doen) zijn erg leuke hosts. We geven haar kadootjes (zeep en shampoo’s uit de Amerikaanse hotels), een oude telefoon en bovenstukjes die Hanny niet meer passen na haar body change en natuurlijk magneet klompjes voor op de ijskast. Hoe goed ze Thea kennen ?..... vragen wij. Nou, maar al te goed, zeggen ze. En we vrezen niet alleen in de casa maar ook daarbuiten zullen ze Thea erg goed kennen. Ariel noemt Thea een hurricane.. Als ze salsa hoort, is ze door niemand te stoppen. Thea is salsa !
We hebben ook iets voor de vrienden Richard en Felix meegenomen.
’s Avonds gaan we uit in Casa de la Trova. 2 Uitstekende salsa bands treden er achter elkaar op. En wat een energie straalt er af van de dansende Cubanen. We zitten wat achteraf om alles eens goed te observeren. Hanny zit naast een jonge vrouw en maakt contact. Ze is niet te flauw om nog even wat basispassen salsa te doen met Hanny. Prachtig om mee te maken.
De dag erna, 1 maart, doen we rustig aan, even bijkomen van de rit van gisteren, de hitte (de 35 graden werd vandaag aangetikt) en de survivaltocht naar de casa. Als we uitgerust zijn, gaan we eten bij restaurant La Redaccion. Hanny alleen witte rijst met hot water en ik een slow roasted pork belly. Een heerlijk mals stuk varkensvlees dat heel langzaam gegaard is. Het personeel is erg behulpzaam en vriendelijk, en de volgende 2 avonden zitten we er weer.
Tip;
1. de app Maps.Me downloaden en gebruiken !! Deze app kent ieder straatje of steegje op de hele wereld, waar een hond nog niet eens dood gevonden wil worden.
2. Trinidad zeker 4 dagen bezoeken op jouw reis door Cuba.
3. Huur een sterke auto, mag iets duurder zijn dan een eierdopje lijkt mij.
01 Maart 2019 - 20:29
02 Maart 2019 - 03:07
Janny :
02 Maart 2019 - 13:26
Thea Pulles:
Wat schrijven jullie toch gezellig.
Fijn dat jullie het naar je zin hebben in Cuba
Gr Thea -
03 Maart 2019 - 04:40
Randy:
Weer een mooi avontuur. En geweldig dat je eindelijk eens mee maakt wat je in films ziet met al die salsabarretjes. Enjoy!! -
05 Maart 2019 - 06:35
Gabster:
Bedankt weer voor jullie mooie verhalen! En geniet van het salsadansen, ongetwijfeld heerlijke eten en elkaar!